Code: BRC0087B
Description: Cassava, flour, raw, BrazilManihot esculenta << Mandioca, farinha, crua, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ1477-----Calculado
Energykcal348-----Calculado
Moistureg9,58-9,399,7824,1681Analítico
Total carbohydratesg87,5-----Calculado
Available carbohydratesg81,5-----Calculado
Proteinsg1,69-1,551,8224,1681Analítico
Lipidsg0,42-0,280,5624,1681Analítico
Fiberg6,03-5,666,3924,1681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg0,79-0,700,8824,1681Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,15---11681Analítico
Total monounsaturated fatty acidsg0,15---11681Analítico
Total polyunsaturated fatty acidsgtr---11681Analítico
Trans fatty acidsg0,15---11681Analítico
Calciummg65,0---11681Analítico
Ironmg1,10---11681Analítico
Sodiummg1,03---11681Analítico
Magnesiummg37,1---11681Analítico
Phosphormg41,7---11681Analítico
Potassiummg340---11681Analítico
Manganesemg1,44---1896Analítico
Zincmg0,42-0,390,4411681,1747Analítico
Coppermg0,08---11681Analítico
Seleniummcg1,05-0,501,6021745Analítico
Vitamin Amcg0,43----94Calculado
Vitamin Amcg0,22----94Calculado
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg0,28-----Calculado
Thiaminemg0,14---11681Analítico
Riboflavinmgtr---11681Analítico
Niacinmgtr---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,04---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmgtr---11681Analítico
Folatemcg42,4-----Calculado
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00------
Vegetable proteing1,69-1,551,8224,1681-
Animal proteing0,00------

Data source:

4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.
94 - Penteado MVC, Almeida LB. Ocorrência de carotenóides em raízes de cinco cultivares de mandioca (Manihot esculenta Crantz) do Estado de São Paulo. Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1988; 24: 39-49.
896 - Lemos VA, Novaes CG, Bezerra MA. An automated preconcentration system for the determination of manganese in food samples. J Food Compos Anal. 2009; 22: 337-42.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.
1747 - Ferreira KS, Gomes JC, Reis C, Bellato CR. Concentrações de zinco em alimentos consumidos no Brasil. Revista Ceres. 2001; 49(283): 309-19.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).