Code: BRC0042B
Description: Sweet potato, peeled, boiled, drained, without oil , unsalted, BrazilIpomoea batatas Lam. << Batata, doce, s/ casca, cozida, drenada, s/ óleo, s/ sal, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.

 

ComponentUnitsValue for 100 gStandard deviationMinimum ValueMaximum ValueNumber of data usedReferencesData type
EnergykJ388-----Calculado
Energykcal91-----Calculado
Moistureg75,46,7567,780,434,7,51,60,96,1681Analítico
Total carbohydratesg23,1-----Calculado
Available carbohydratesg20,3-----Calculado
Proteinsg0,850,270,641,1634,7,51,60,96,1681Analítico
Lipidsg0,180,130,090,3234,7,51,60,96,1681Analítico
Fiberg2,74-2,213,2724,60,1681Analítico
Alcoholg0,00-----Assumido
Ashg0,470,190,300,6834,7,51,60,96,1681Analítico
Cholesterolmg0,00-----Assumido
Total saturated fatty acidsg0,04---11742Atribuído
Total monounsaturated fatty acidsg0,00---11742Atribuído
Total polyunsaturated fatty acidsg0,08---11742Atribuído
Trans fatty acidsg0,00-----Assumido
Calciummg21,5---11681Analítico
Ironmg0,24---11681Analítico
Sodiummg3,39---11681Analítico
Magnesiummg14,0---11681Analítico
Phosphormg19,3---11681Analítico
Potassiummg186---11681Analítico
Zincmg0,16---11681Analítico
Coppermg0,08---11681Analítico
Seleniummcg0,20----1745Calculado
Vitamin Amcg1405----7,49,96,97Calculado
Vitamin Amcg702----7,49,96,97Calculado
Vitamin Dmcg0,00-----Assumido
Alpha-tocopherol (vitamin E)mg1,18---11742Atribuído
Thiaminemg0,11---11681Analítico
Riboflavinmgtr---11681Analítico
Niacinmg3,23---11681Analítico
Pyridoxine (B6)mg0,06---11681Analítico
Cobalamin (B12) mcg0,00-----Assumido
Vitamin Cmg29,9---11681Analítico
Folatemcg7,42----1742Calculado
Added saltg0,00-----Assumido
Added sugarg0,00-----Assumido
Added fatg0,00------
Vegetable proteing0,850,270,641,1634,7,51,60,96,1681Analítico
Animal proteing0,00------

Data source:

4 - Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Faculdade de Ciências Farmacêuticas/USP. Dados internos do laboratório. São Paulo.
7 - Almeida LB. Carotenóides e valor provitamínico A de raízes tuberosas de hortaliças e suas alterações no processamento. [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas; 1986. 98 p.
49 - Almeida-Muradian LB. Carotenóides de batata doce (Ipomoea batatas Lam) e sua relação com a cor das raízes [tese]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas; 1991. 110 p.
51 - Mendez MHM, Derivi SCN, Rodriguez MCR, Fernandes ML. Tabela de composição de alimentos. Rio de Janeiro: EDUFF. 1995.
60 - Pedrosa LFC, Araújo MOD, Lima EB, et al. Análise química de preparações usuais em cardápios populares brasileiros. Rev Nutr PUCCAMP. 1994; 7(1): 48-61.
96 - Almeida LB, Penteado MVC. Carotenoids and pro-vitamin A value of white fleshed Brazilian sweet potatoes (Ipomoea batatas Lam.). J Food Compos Anal. 1988; 1: 341-52.
97 - Almeida-Muradian LB, Penteado MVC. Carotenoids and provitamin A value of some Brazilian sweet potato cultivars (Ipomoea batatas Lam.). Rev Farm Bioquim Univ S Paulo. 1992; 28: 145-54.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
1745 - Ferreira KS, Gomes JC, Bellato CR, Jordão CP. Concentrações de selênio em alguns alimentos consumidos no Brasil. Rev Panam Salud Publica. 2002; 11(3): 172-7.

Raised Image
Total or partial reproduction of the material is not permitted. If information from the material is used, the source must be cited. Commercialization is not permitted. Total or partial alteration of the content is not permitted (Creative Commons NonCommercial-NoDerivatives (CC BY-NC-ND 4.0)).