Code: BRC0024T
Description: Green peas, fresh, cooked, without oil and unsalted, BrazilPisum sativum L. << Ervilha, fresca/seca, cozida, s/ óleo, s/ sal, Brasil, >>
Nutrient and weight values refer to the edible part of the food.
Component | Units | Value for 100 g | Standard deviation | Minimum Value | Maximum Value | Number of data used | References | Data type |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Energy | kJ | 391 | - | - | - | - | - | Calculado |
Energy | kcal | 92 | - | - | - | - | - | Calculado |
Moisture | g | 73,9 | 7,56 | 62,2 | 88,0 | 8 | 51,178,415,527,1536 | Analítico |
Total carbohydrates | g | 18,1 | - | - | - | - | - | Calculado |
Available carbohydrates | g | 12,4 | - | - | - | - | - | Calculado |
Proteins | g | 6,62 | 1,94 | 3,99 | 9,43 | 5 | 51,178,415,527 | Analítico |
Lipids | g | 0,62 | 0,26 | 0,37 | 0,90 | 5 | 51,178,415,527, | Analítico |
Fiber | g | 5,72 | 2,24 | 3,46 | 8,06 | 5 | 51,178,415,527, | Analítico |
Alcohol | g | NA | - | - | - | - | - | - |
Ash | g | 0,79 | 0,16 | 0,62 | 0,93 | 5 | 51,178,415,527, | Analítico |
Cholesterol | mg | NA | - | - | - | - | - | - |
Total saturated fatty acids | g | 0,16 | - | - | - | - | 1681 | Atribuído |
Total monounsaturated fatty acids | g | 0,16 | - | - | - | - | 1681 | Atribuído |
Total polyunsaturated fatty acids | g | 0,32 | - | - | - | - | 1681 | Atribuído |
Trans fatty acids | g | NA | - | - | - | - | - | - |
Calcium | mg | 15,4 | - | 9,56 | 21,2 | 2 | 415 | Analítico |
Iron | mg | 1,92 | - | 1,13 | 2,72 | 2 | 415 | Analítico |
Sodium | mg | 89,4 | - | 6,79 | 172 | 2 | 415 | Analítico |
Magnesium | mg | 23,4 | - | 19,9 | 26,9 | 2 | 415 | Analítico |
Phosphor | mg | 122 | - | 98,8 | 145 | 2 | 415 | Analítico |
Potassium | mg | 116 | - | 87,9 | 145 | 2 | 415 | Analítico |
Zinc | mg | 1,69 | 0,54 | 1,01 | 2,13 | 4 | 415,526 | Analítico |
Copper | mg | 0,34 | 0,14 | 0,06 | 0,58 | 4 | 415,526,527 | Analítico |
Selenium | mcg | NA | - | - | - | - | - | - |
Vitamin A | mcg | 9,00 | - | 6,00 | 12,0 | 2 | 1536 | Analítico |
Vitamin A | mcg | 4,50 | - | 3,00 | 6,00 | 2 | 1536 | Analítico |
Vitamin D | mcg | 0,00 | - | - | - | - | 1742 | Assumido |
Alpha-tocopherol (vitamin E) | mg | 0,39 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
Thiamine | mg | 0,09 | - | - | - | - | 1681 | Atribuído |
Riboflavin | mg | 0,04 | - | - | - | - | 1681 | Atribuído |
Niacin | mg | tr | - | - | - | - | 1681 | Atribuído |
Pyridoxine (B6) | mg | tr | - | - | - | - | 1681 | Atribuído |
Cobalamin (B12) | mcg | 0,00 | - | - | - | - | 1742 | Assumido |
Vitamin C | mg | 16,8 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
Folate | mcg | 74,4 | - | - | - | - | 1742 | Atribuído |
Added salt | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
Added sugar | g | 0,00 | - | - | - | - | - | Assumido |
Added fat | g | 0,00 | - | - | - | - | - | - |
Vegetable protein | g | 6,62 | 1,94 | 3,99 | 9,43 | 5 | 51,178,415,527 | Analítico |
Animal protein | g | 0,00 | - | - | - | - | - | - |
Data source:
51 - Mendez MHM, Derivi SCN, Rodriguez MCR, Fernandes ML. Tabela de composição de alimentos. Rio de Janeiro: EDUFF. 1995.178 - Vollendorf NW, Marlett JÁ. Comparison of two methods of fiber analysis of 58 foods. J Food Compos Anal. 1994; 6: 203-14.
415 - Canniatti-Brazaca SG. Valor nutricional de produtos de ervilha em comparação com a ervilha fresca. Ciênc Tecnol Aliment. 2006; 26(4): 766-71.
526 - Andrade ECB, Barros AM, Magalhães ACP, et al. Comparação dos teores de cobre e zinco em leguminosas cruas e após serem processadas termicamente em meio salino e aquoso. Ciênc Tecnol Aliment. 2004; 24(3): 316-8.
527 - Andrade ECB, Teodoro AJ, Takase I. Determinação dos teores de cobre em diferentes extratos de hortaliças do tipo A e B. Ciênc Tecnol Aliment. 2004; 24(2): 277-81.
1536 - Carvalho OT. Carotenóides e composição centesimal de ervilhas (Pisum sativum L.) cruas e processadas [dissertação]. São Paulo: Universidade de São Paulo, Faculdade de Ciências Farmacêuticas; 2007. 93 p.
1681 - Tabela brasileira de composição de alimentos (TACO) / NEPA. LIVRE 2011; 4a ed. Campinas: Unicamp. 2011. 161 p. Disponível em: http://www.unicamp.br/nepa/taco/
1742 - US Department of Agriculture Agriculture. Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28 (Slightly revised). 2020. Disponível em: https://fdc.nal.usda.gov/
